Писателят Ерик Уайнър: Ако иска да оцелее, журналистиката трябва да се позиционира в бизнеса на мъдростта

Friday, June 14, 2019 - 11:00

София, 14 юни /екип, БТА/
Американският журналист, лектор и писател на бестселъри с пътеписи, истории, анализи и философска проза е сред специалните гости на Шестия световен конгрес на информационните агенции, организиран от БТА. 
Уайнър изследва хората и най-съкровените неща, свързани с нашия живот, каза при представянето му Максим Минчев, генерален директор на БТА. Той отбеляза, че Уайнър е за първи път в България и след конгреса ще тръгне из страната, за да се срещне с читатели.
"Нещата не са чак толкова черни, както изглеждат. Бъдещето на журналистиката е светло, но трябва да се обърнем към две идеи, за които не се замисляме - за мястото и за мъдростта", каза Ерик Уайнър.
По думите му колкото повече контакти осъществяваме в дигиталния свят, все повече забравяме за физическия контакт лице в лице. Един от най-често задаваните въпроси по телефона е: "Къде си?", което означава, че мястото има значение, обясни Уайнър. Той цитира поговорка на индианците апачи - "Мъдростта сяда на различни места", която според него е много дълбока като значение. Факт е, че на определени места в определено време са се раждали брилянтни умове и брилянта култура, което според Уайнър е друго доказателство за това, че мястото има значение.
Мъдростта е от значение, особено днес, в дигиталната ера, когато бъркаме знанието с мъдростта, смята Уайнър. Факт е, че от информацията, която ползваме, не ставаме по-мъдри, добави той. Затова, по думите му, ако иска да оцелее, журналистиката трябва да се позиционира в бизнеса на мъдростта.
Ерик Уайнър даде няколко съвета за по-добра журналистика: 1. Забавете темпото, защото когато се подхожда с повече мисъл, това носи повече позитиви. Затова по-добре е да бъдеш прав, отколкото пръв; 2. Всеки гений е интердисциплинарна личност, затова и журналистите трябва да са всестранно развити личности; 3. Да мислим като философи; 4. Да бъдем глобални и да пътуваме повече; 5. Да бъдем локални и да говорим със своите източници лично; 6. Бъдете положително настроени, говорете за щастието, за гените, за мъдростта.
За да покаже, че мястото има значение, Ерик Уайнър промени мястото си в залата и изнесе прав, сред участниците в конгреса, своята лекция "Силата на мястото: В търсене на изгубената мъдрост".
Конгресът се осъществява с помощта на "Виваком", "Софарма" АД, Първа инвестиционна банка, Контур Глобал Марица Изток 3, Информационно обслужване, "Електрон Прогрес" ЕАД.