Наш дълг е да пазим свободата на медиите за бъдещите поколения, заяви Петер Кропш (ДПА)

Thursday, June 13, 2019 - 12:45

София, 13 юни /екип, БТА/
Наш дълг е да пазим свободата на медиите за бъдещите поколения. Ние, новинарските информационни агенции, допринасяме за това със своята работа ежедневно. Това заяви Петер Кропш, изпълнителен директор на ДПА и президент на EANA, пред участниците в Шестия световен конгрес на информационните агенции.

Според Кропш балансираните новини са основният стълб на съвременното демократично общество. То обаче е поставено пред сериозни заплахи. Нашата работа като информационни агенции, е да представяме всички гледни точки, независимо дали сме съгласни с тях или не; да осигуряваме на обществото информационния инструментариум, на базата на който то да вземе правилните решения. 

Директорът на ДПА е на мнение, че информационните агенции имат специална цел и мисия - да си сътрудничат, да обменят информация, да използват обща система за обмен на данни. Така позволяваме на нашите клиенти да се конкурират на техния пазар, посочи той. 

Според него живеем във времена, в които отразяването никога не е било толкова колоритно преживяване. По думите му агенциите са изправени пред различни предизвикателства. От една страна стои надеждата за независимостта на медиите от държавата и от трети страни. Това е крайъгълният камък на нашата етична икономическа концепция, каза Кропш. Според него обаче често днес медиите са под обсада. Институциите постоянно се опитват да прескочат медиите като използват социалните платформи. Собственици на медии стават хора, които са силно обвързани политически или икономически. Влиянията влизат през задната врата, отбеляза директорът на ДПА. Така според него се разместват лицата, които заемат ръководни позиции в медиите. Прави се опит да се влияе на медиите и това става ежедневно. Новини, които отразяват власт имащите по негативен начин, биват заклеймявани като фалшиви новини, каза Кропш. 

Той подчерта, че трябва да се отнасяме внимателно към идеята да се борим с фалшивите новини чрез законодателство. Ако такова законодателство бъде прието, следва въпроса кой може да съди кое е правилно и кое е погрешно. Кои са тези корективи, които могат да вземат подобни решения, попита Кропш. Според него единственият начин е да ползваме добре установените информационни агенции. Държавата не трябва да се намесва и да казва за кое е правилно да се говори и за кое не. Директорът на ДПА е на мнение, че ролята на държавата е по-всеобхватна, а именно да създаде благоприятна среда за развитие на независимата журналистика и да създаде благоприятна законодателна среда за това. Държавата трябва да създаде възможности за равнопоставеност на националните медии с големите платформи като Гугъл, Фейсбук и т.н. медии., да приеме закони, гарантиращи лоялната конкуренция. Икономическото състояние на медиите е от ключово значение също. Медиите, които могат да съществуват без субсидии са наистина независими, смята Кропш. 

Директорът на ДПА е на мнение, че информационните агенции могат да си сътрудничат в обучението на своите служители как да установяват невярната информация и как да я опровергават. Необходимо е сериозно да инвестираме в технологии и не можем да си затваряме очите пред технологичното развитие, каза Кропш. Агенциите трябва да споделят помежду си успешни бизнес идеи, но и да споделят грешките си, за да се учат от тях, допълни директорът на ДПА.