Информационните агенции са натоварени с тежката задача да защитят легитимните новини, заяви Клайв Маршал (Press Association)

Thursday, June 13, 2019 - 11:15

София, 13 юни /екип, БТА/
Информационните агенции са натоварени с тежката задача да защитят легитимните новини, като работят по безпристрастен начин. Това каза Клайв Маршал, изпълнителен директор на Press Association, Великобритания, и президент на Световния съвет на информационните агенции на откриването на Шестия световен конгрес на информационните агенции. 
Всички ние трябва да настояване за медийна среда, в която добре да вършим работата си, добави той и припомни, че българските журналисти работят в държава, която е на 111-о място в класация за свобода на словото. Надявам се днешната конференция да допринесе за подобряването на тази ситуация, каза Маршал.
По думите му в последните години предизвикателствата пред информационните агенции са се увеличили допълнително, заради спадовете в продажбите на вестници и апетита към социалните медии. "Гугъл" прави повече пари от реклама от всички печатни медии в света взети заедно, добави той.
Като друг проблем той посочи фалшивите новини и тенденциозна дезинфорация, която има за цел да подкопае имиджа на цели държави. Клайв Маршал определи ситуацията през последните години "все по-тревожна". След като пое своя пост, Доналд Тръмп обяви медиите за враг на народа, той говори за фалшиви новини, а всъщност заклеймява новините, с които не е съгласен.
Съвременните технологии и бързо променящата се среда повлияха на развитието на журналистиката, каза Аслан Асланов - генерален директор на AZERTAC, Азербайджан и президент на на Световния конгрес на информационните агенции.
По думите му задачата на агенциите е да направят конгреса по-силен, по-важен и по-полезен стълб за всяка една агенция. Една от стъпките бе да подобрим нашата харта, нашата цел е да запазим статута на агенциите като сигурен стълб на информацията, добави той.
В момента експанзията на социалните медии и онлайн медиите поставя нови предизвикателства и едно от тях са фалшивите новини, каза още Асланов. Той вярва, че бъдещето на новините е в ръцете на новинарските агенции. Информацията, която подаваме, обслужва мира и спокойствието на планетата, каза още Асланов.
Боил Банов, министър на културата, също открои като основно предизвикателство пред информационните агенции борбата с фалшивите новини. "Всички теми са важни, авторските права са важни, всичко е важно, но има едно нещо, което смачква демокрацията - фалшивите новини", каза Банов. По думите му те "натикват демокрацията в ъгъла, унижават я, блъскат я, съсипват я, убиват я". Демокрацията е свобода - свобода на духа, свободата на всички ни, свобода на света, добави Банов. "Вие сте хората, които отстоявате нашата свобода, ние разчитаме на вас", заяви още министърът на културата.
/МХ/