Шестият световен конгрес на информационните агенции дава възможност в София да бъдат поставени актуалните предизвикателства пред информационните агенции

Thursday, June 13, 2019 - 10:45

София, 13 юни /екип, БТА/
Провеждането на Шестия световен конгрес на информационните агенции дава възможност именно в София да бъдат поставени актуалните тенденции, предизвикателства и възможности пред информационните агенции. Затова искам да благодаря на Българската телеграфна агенция за усилията и организацията, каза президентът Румен Радев при тържественото откриване на Шестия световен конгрес на информационните агенции в София. Домакин на форума е Българската телеграфна агенция.

Мотото на конгреса е "The Future of News" ("Бъдещето на новините"). Във фокуса на дискусиите са темите за фалшивите новини, изкуствения интелект, новите модели на собственост на информационните агенции и новите източници на информация.
Президентът Радев допълни, че темата, която е поставена на конгреса за бъдещето на новините, реално е за бъдещото на човечеството. "Дигитализацията промени вече нашите представи за света, защото днес информацията е най-изобилната стока, но в същност и най-дефицитната", заяви Румен Радев. 

Според Радев хората изпитват остър дефицит от навременна, обективна и достоверна информация. Той е на мнение, че тази тенденция ще се задълбочава.

Румен Радев добави, че дигитализацията и новите технологии предоставиха огромни и немислими възможности на информационните агенции и медиите, но в същото време те са изправени пред огромни предизвикателства. Той допълни, че бумът на социалните медии помита установените алгоритми за събиране, придобиване, обработка, анализ и разпространение на информацията. Растящите финансови проблеми пред професионалните агенции и медии водят до политически и икономически зависимости и до подкопаване на професионалните и етичните стандарти. "Днес истината често се дави в море от фалшиви новини. Бързината взема превес пред достоверността", изтъкна Румен Радев. По думите му разрушителният ефект на информацията вече може да бъде по-голям от този на бомбите и ракетите. Затова президентът приветства решимостта на организаторите и всички участници да търсят подходи към тези нови предизвикателства.