История

Първият Световен конгрес на информационните агенции се провежда в Москва на 24-25 септември, 2004 год., по покана на Руската осведомителна агенция, ТАСС, която по това време отбелязва 100-годишнината от своето създаване.

Десетки информационни агенции присъстват на Конгреса, на който се обсъждат различни изследвания и проучвания, отнасящи се до сътрудничеството между организациите, представляващи петте континента, както и защитата на техните права.

Организиран от Испанската информационна агенция, EFE, Вторият Световен конгрес на информационните агенции  се провежда в Естепона (Испания), на 24-28 октомври, 2007 год. Големият град в Южна Испания събира представители на много информационни агенции, за да обсъдят предизвикателствата, които Интернет отправя към медиите. Мерки за борбата с пиратството, технологичните промени, правото на отразяване на важни събития и сигурността на журналистите в зони на конфликт са само някои от темите, върху които Вторият Световен конгрес на информационните агенции поставя акцентите си.

Аржентина е домакинът на Третия Световен конгрес на информационните агенции, състоял се на 19-24 октомври, 2010 год., организиран от Националната осведомителна агенция на Аржентина, TELAM. На Конгреса присъстват журналисти от информационните агенции на различни континенти. По време на Конгреса, в четири работни сесии, делегатите провеждат задълбочени дискусии и обмен на становища по проблемите на развитието на информационните агенции и въпроса как да се справят те с настъпващите нови технологии, които диктуват условията в съвременната ера на комуникациите.

Четвъртият Световен конгрес на информационните агенции се провежда на 17-21 ноември, 2013 год. в Рияд, столицата на Саудитска Арабия. Организиран от Саудитската Прес-агенция (SPA), форумът е посетен от шефовете на над 70 водещи световни информационни агенции. Конгресът призовава медиите да приемат присърце технологичните предизвикателства в съвременното управление на информацията, за да могат медиите да продължат да съществуват и да се развиват успешно. Конгресът провежда пет пленарни сесии по следните теми: „Нови маркетингови продукти и услуги”, „Обществени медии и други информационни дигитални платформи”, “Гледната точка на медиите, излъчващи на арабски език, за информационните агенции”, “Нови възможности и как да се възползваме от тях”, “Как могат информационните агенции да задоволят бъдещите нужди на вестниците?”.

Петият Световен конгрес на информационните агенции се провежда в Баку, Азербайджан, на 15-18 ноември, 2016 год., под наслов “Нови предизвикателства пред информационните агенции”. Домакин на Конгреса е Азербайджанската информационна агенция (AZERTAC), с щедрата финансова подкрепа на Фондация „Гайдар Алиев”. Форумът привлича медийни експерти и представители на медиите от над 130 информационни агенции от цял свят. Дискусиите се провеждат в пет панела, с фокус върху следните теми: “Как ще се използват новините в бъдеще”, “Предизвикателствата и възможностите на новите технологии и социалните мрежи”, “Иновации в информационните агенции”, “Обучаване на журналисти за мултимедийно бъдеще” и “Опазване живота на журналистите”.